Luxemburg, 1 mei 1935 (699)

2917

Luxemburg heeft maar één inschrijving op de Werelderfgoedlijst en dat is de gelijknamige hoofdstad met zijn fortificaties. Niet het kasteel van Vianden of de abdij van Echternach dus. Ooit stonden die wel op de wachtlijst, maar ze zijn daar in 2014 resp. 2011 van afgevoerd. Blijft dus over Luxemburg-stad en dat staat er met nummer 699 sinds 1994 op. Het spreekt voor zich dat er vrij veel postzegels met afbeeldingen van de stad uitgegeven zijn, de eerste in 1921.

Op 1 mei 1935 verscheen een serie van maar liefst 15 toeslagzegels ter ondersteuning van intellectuelen. Kennelijk was de overheid nog niet erg bereidwillig om die intellectuelen – het ging om kunstenaars, journalisten en wetenschappers van allerlei aard – te ondersteunen en was daar zelfs een internationale (!) vereniging voor opgezet. De Michel-catalogus heeft het zelfs over geëmigreerde intellectuelen, waarbij 1935 zou kunnen aansluiten op de dreiging van het Nazibewind in Duitsland, waarvoor gestudeerde koppen die een afwijkende mening ventileerden niet altijd veilig waren. Behalve het bestaan van postzegels heb ik er in ieder geval niets over kunnen vinden. Ook Frankrijk gaf dergelijke zegels uit, daar bleek dat velen werkloos waren (chomeurs intellectuels) en daarom het goede doel nodig hadden.

Vijftien Luxemburgse zegels dus en allemaal met een toeslag zo groot als de postprijs zelf. Dat telt aardig aan als de hoogste waarde 20 francs is en de gehele serie op 46 francs en 5 centimes uitkwam, totale kosten aan het loket 92 francs en 10 centimes. Er is om minder een rel uitgebroken. Het spreekt voor zich dat de gewone gebruiker daar niet in tuinde en de serie links liet liggen. De oplagen zijn klein en gebruikte zegels zijn schaars. Gelukkig is de 70 centimes goed te verkrijgen en uiteraard ongebruikt.

Op deze zegel zien we de Pont Adolphe, die tussen 1900 en 1908 als overspanning van het Petrusse-dal werd gebouwd en toentertijd de grootste stenen boogbrug ter wereld was. Een tegenwoordige aanvulling is een onder het brugdek aangebracht fiets en voetpad. We kijken vanuit de binnenstad (de Uewerstad) over de brug naar buiten en zien dan het Spaarbankgebouw (Spuerkeess) aan het Place de Metz. Het werd ontworpen door Jean-Pierre Koenig (1870-1919) en gebouwd tussen 1909 en 1913. Het gebouw dient nog altijd als dé Luxemburgse spaarbank en is gedeeltelijk ook als museum ingericht.

 

Zie ook: https://www.spuerkeess.lu/en/about-us/the-bank-museum/
Foto’s van de bouw van de brug: https://travaux.public.lu/fr/galeries/photos/galerie-ponts-viaducs/pont-adolphe-1900-1903.html