Salazie, Réunion, 1943 (1317)

4094

Franse koloniën in de Tweede Wereldoorlog waren bijna allemaal hetzelfde, een serietje gewijd aan de landsverdediging met koloniale soldaten, een paar zegels uit jaren 30 series met in een hoekje de collaborerende president Pétain en wat vage toeslagzegels. Allemaal geproduceerd door de Vichy-regering en ze zagen nooit een loket van een postkantoor. Deze zegels bestaan dus niet gebruikt.

De tegenkracht was de vanuit Londen, later uit Noord-Afrika opererende Charles de Gaulle en zijn Vrije Fransen. Een voor een sloten ook een aantal koloniën zich aan, als eerste op 22 juli 1940 de Nieuwe Hebriden, overigens een samen met Engeland bestuurd gebied, tegenwoordig de onafhankelijke republiek Vanuatu. Réunion sloot zich op 28 november 1942 ook aan. In 1943 werden de eerste ‘France Libre’-opdrukken uitgegeven. 50 zegels van de series uit de jaren 30 kregen een opdruk zoals bovenstaand. Ook deze zijn gebruikt een stuk zeldzamer dan ongebruikt en ik heb dan ook alleen maar ongebruikte exemplaren.

Op deze zegel is de vallei van Salazie in het noordoosten van het eiland te zien. Deze vallei is zelf geen onderdeel van het Werelderfgoed, de pitons eromheen zijn dat wel. De oorspronkelijke zegels waren uit 1933 en dit ontwerp was van C. Abadie. Helaas is er niets over hem te vinden en voor zover bekend maakte hij alleen zegels voor Réunion.