Algiers, Algerije, 1936 (565)

3004

Het historisch centrum van Algiers staat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst. Een van de highlights is de Grote Moskee (Djamaa el Kebir), gebouwd tussen 1018 en 1097 met een in 1322 voltooide minaret. Het is een van de weinige nog bestaande voorbeelden van de architectuur van de Almoraviden, die in Noord-Afrika en Spanje vanuit hoofdstad Marrakesh heersten tussen 1040 en 1147. Algiers, in 960 gesticht, was hun meest oostelijke stad en een belangrijke zeehaven en als zodanig was een belangrijke en grote moskee erg nodig.

Nu valt groot nogal mee als je weet dat het grondplan slechts 46 bij 38 meter groot is. Vanuit dat oogpunt is het zelfs een vrij kleine moskee, zeker wanneer je hem vergelijkt met exemplaren die enkele eeuwen later gebouwd zijn. Voor Algiers was het kennelijk genoeg. Gezien de ligging bij de haven zal de moskee waarschijnlijk in eerste instantie gebruikt zijn door zeelieden, die in de stad een eerste aanlegplaats hadden.

De postzegel was er één van een serie van 27 met acht verschillende onderwerpen. Drie zegels zijn gewijd aan de moskee, 7 andere tonen andere plekken in Algiers of de M’Zab-vallei (WEL 188). De ontwerper van de zegel is Jean Antonin Delzers (1873-1943), die vele zegels voor Frankrijk en Franstalige gebieden, maar ook voor Albanië heeft ontworpen. Zijn eerste werk was voor de kolonie Togo in 1924. Op Lastdodo staan er 477 geregistreerd en daar zijn de zegels voor Algerije nog niet eens in meegeteld.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9