Vatnajökull, IJsland, 8 mei 1957 (1604)

6739

Een van de jongste loten aan de boom van werelderfgoederen is Vatnajökull, het grootste nationale park van IJsland. Het werd bij de laatst doorgegane vergadering in 2019 toegevoegd met nummer 1604.

Vatnajökull beslaat 1/7 van het oppervlak van IJsland en is het grootste gletsjersysteem van Europa. Op de postzegel zie je een gezicht op Öræfajökull, een vulkanisch met ijs bedekt massief, voor het laatst uitgebarsten in 1727. Een deel van de vulkaan draagt de naam Hvannadalshnúkur en dit is het hoogste punt van IJsland met 2110 meter.

De zegel van 10 Kronen is er één van een serie van drie. De andere afgebeelde vulkanen zijn de Snæfellsjökull en de Eiriksjökull, die beide niet tot Vatnajökull behoren. Lijkt me fantastisch om eens heen te gaan, al zal dat wel ver van mijn financiële bereik liggen.

Overigens wordt IJsland een gewild verzamelgebied, aangezien de lokale postdienst in 2019 besloten heeft het uitgeven van postzegels te staken. De laatste verschenen in november 2020.

 

Meer over het nationaal park Vatnajökull: