Parijs, Frankrijk, 5 mei 1939 (600)

3644

Ja, deze kennen we natuurlijk wel, een van de meest afgebeelde werelderfgoederen ter wereld, samen met o.a. het Kremlin van Moskou, het Vrijheidsbeeld in New York en de Parliament Buildings met de Big Ben in Londen. De Eiffeltoren maakt deel uit van nummer 600 op de lijst, de oevers van de Seine, en is een van de vele bouwwerken die daaronder vallen.

Eigenlijk behoeft dit stalen gevaarte van ruim 300 meter geen introductie meer: ontworpen voor de Wereldtentoonstelling van 1889 door Maurice Koechlin (1856-1946), Émile Nouguier (1840-1897) en Stephen Sauvestre (1847-1919). Zij waren alle drie medewerkers van de naamgever van de toren, Gustave Eiffel (1832-1923), een voormalig spoorwegingenieur, die in 1868 een eigen bedrijf gesticht had om grote metaalconstructies te leveren. De nog piepjonge jonge ingenieur Koechlin, die in 1879 in dienst kwam. was zijn belangrijkste werknemer met originele ideeën. Zijn eerste grote werk werd in 1884 voltooid: het stalen binnenwerk van het Vrijheidsbeeld, dat in 1886 onthuld werd op Liberty Island op 2 1/2 kilometer van Manhattan. In 1893 zette Koechlin Eiffels bedrijf voort.

De Eiffeltoren werd in de eerste jaren verfoeid, de schrijver Émile Zola vond het een onding en ook de Parijzenaren moesten er niets van hebben. In 1908 werd de toren van de sloop gered, want vanwege zijn hoogte kon je er mooi antennes op plaatsen. Bovendien raakten de bewoners van Parijs steeds meer gehecht aan deze vreemde eend aan de Seine, terwijl toeristen het vanaf het begin al een geweldige attractie vonden.

De Parijzenaar Henry-Lucien Cheffer (1880-1957) die voor ontwerp en gravure van de zegel tekende was een kunstenaar, die vanaf 1919 ook betrokken was bij het ontwerpen, maar vooral graveren van postzegels. Zijn eerste werk was de serie Koning Albert met Helm voor België. In de jaren 20 was hij vooral voor de posterijen van Luxemburg en Monaco actief. Ook was hij in 1923 verantwoordelijk voor de jubileumuitgifte voor koningin Wilhelmina in Suriname, Curaçao en Nederlands-Indië. Pas eerst in 1929 kreeg hij een Franse opdracht, maar daarna volgden er nog vele, ook voor de Franse koloniën. Als hoogste eer in Frankrijk voor een kunstenaar geldt dat je een zogenaamde Marianne-serie mag maken. In het geval van Henry Cheffer werd de Marianne de Cheffer 10 jaar na zijn overlijden uitgebracht.

Meer over de Eiffeltoren op de officiële site: https://www.toureiffel.paris/en