Werelderfgoed op postzegels: 1878

Het jaar 1878 was voor een nieuwe serie van 4 zegels van Bolivia, welke op 1 november van dat jaar uitkwamen. Veel van de elementen van de eerste wapenseries kwamen weer terug. Het aantal sterren is hier nog steeds 11, maar veranderingen zijn op komst: in het voorjaar van 1879 zou de zogenaamde Salpeteroorlog uitbreken tussen Chili enerzijds en Bolivia en Peru anderzijds. De aanleiding was de gebroken belofte van Bolivia om geen hogere belasting te heffen bij Chilenen en Chileense bedrijven in de Atacamawoestijn dan in 1874 afgesproken. Peru werd in de oorlog getrokken door een in 1873 geheim verdrag van wederzijdse bijstand met Bolivia.

De Chilenen hadden de zaken goed voor elkaar en al kort na het begin van het gewapende conflict werden de Bolivianen uit de oorlog gestoten, vooral omdat de Chilenen met hun enorme kustlijn gespecialiseerd waren in maritieme zaken en de Bolivianen beter geoefend waren in de bergen. Peru hield het wat langer vol, wat ook niet anders kon omdat de Chilenen voor de hoofdstad Lima lagen en die dus verdedigd moest worden. In 1884 werd de vrede getekend. Zowel Bolivia als Peru verloren een mineraalrijke provincie aan de Chilenen, waarbij Bolivia zelfs geheel van de oceaan afgesloten werd. Alleen mocht tegen betaling nog van het havenstadje Arica gebruik gemaakt worden en mochten de Bolivianen een spoorweg ernaartoe over Chileens grondgebied aanleggen.

Maar goed, het was nog geen oorlog en Bolivia kon nog een paar fraaie zegels in de waardes van 5 centavos in blauw, 10 in oranje, 20 in groen en 50 in karmijnrood maken, alle in iets van elkaar verschillende kaders, afhankelijk van wat de belettering en becijfering toelieten. De 50 bijvoorbeeld heeft parelranden, die de andere drie niet hebben.

Dit keer een nieuw element op de zegels: het wetboek met daarop de tekst LA LEY. Kennelijk een aandenken aan de toenmalige president Hilarión Daza, die door een militaire staatsgreep in 1876 aan de macht was gekomen en wel even de orde zou herstellen. Al eind 1879 werd hij afgezet wegens de Boliviaanse mislukking in de oorlog en ging in ballingschap in Frankrijk. Eenmaal teruggekomen in 1894, met het plan zich voor het parlement te verantwoorden voor wat er gebeurd was, werd hij bij aankomst op het station van Uyuni doodgeschoten.

Wat blijft zijn de zeer goed gegraveerde plaatjes, die uit de doos van de American Bank Note Company komen, tot in de jaren 90 van de 19’de eeuw bleef dit bedrijf de hofleverancier van de Boliviaanse zegels.