Werelderfgoed op postzegels: 1872

Met stempel van het Egyptisch postkantoor in Constantinopel

In 1872 was Egypte weer aan de beurt. Na de duidelijk uitgevoerde zegels van 1867 was er deze keer sprake van een lokaal geproduceerde versie, die minder goed was dan de eerste, in Italië aangemaakte zegels. Het ontwerp was goed, maar druk en tanding zijn een stuk slechter dan de eerste serie.

Wat de Egyptenaren zo gauw al dreef om een nieuw ontwerp te maken is niet duidelijk. De sfinx, die bij de eerste serie het gezicht op de piramide voor een groot deel ontneemt is een stuk tegen de klok in weggedraaid om zo meer van de achterliggende piramide te tonen. Misschien was dat wel de achterliggende gedachte: het beeld iets realistischer te maken. Verder werd er aandacht besteed aan een Italiaanse landsnaam: Poste Khedivie Egiziane. De waardeaanduiding is nu op alle zegels voluit geschreven, als PIASTRA of meervoud PIASTRE. Nieuw zijn de maantjes en sterren in de vier hoeken om het ovaal met de sfinx en de piramide.

Bijzondere fout in het stempel: het cliché toont de letters GEN (van Gennaio, januari) in spiegelbeeld!


Er zijn oplagen gedrukt in lithografie uit Alexandrië en in boekdruk uit Cairo. Uit de drukkerij van Penasson in Alexandrië kwamen de waardes van 20 Para en 1 Piaster, daarnaast werden deze en vijf andere waardes ook gedrukt bij Bulaq in Cairo. De totale serie bestaat dus uit 7 waardes: 5, 10 en 20 Para, 1, 2, 2 1/2 en 5 Piaster. In het algemeen zijn de zegels tot en met 2 Piaster goed te verkrijgen en ik heb er daar dus 4 van. De hoogste waardes zijn ook betaalbaar, maar moeilijker te vinden.

In het volgende deel spring ik naar 1877.