Werelderfgoed op postzegels: inleiding

Er zijn inmiddels, sinds 5 juli 2019, 1121 Werelderfgoederen. Vorige week werd de lijst in Bakoe uitgebreid met 29 nieuwe plaatsen en ‘collecties’ waarvan de opvallendste Babylon en een grote groep Franse eilanden in het zuiden van de Indische Oceaan zijn. Babylon stond al zo ongeveer 35 jaar op de lijst van genomineerden en is dan eindelijk verkozen. Het eiland Kerguelen en de Crozet-eilanden vormen het hoofdbestanddeel van het nieuwe stukje Frankrijk op de lijst, maar ook het eiland Amsterdam hoort erbij. Deze sub-antarctische eilanden liggen qua zuiderbreedte ongeveer op dezelfde hoogte als dat Parijs aan de noordkant van de evenaar ligt. Er zijn heel wat zegels aan gewijd, door Frankrijk en zeker de Franse gebieden in Antarctica (al liggen ze daar nog vrij ver vandaan).

Maar goed, ander onderwerp. Zoals oplettende lezertjes al konden opmerken ben ik doende een postzegelverzameling van zegels met daarop Werelderfgoed aan te leggen. Er zijn ettelijke duizenden zegels uitgegeven waarop in ieder geval iets staat. Een voorlopige lijst telt alleen al 6000 zegels en die is nog lang niet compleet. Tot en met 1929, het jaar waarin ik nu ben met de inventarisatie, tel ik er alleen al meer dan 2100, dat betekent dat ongeveer iedere 28’ste postzegel wel iets met werelderfgoed toont. Trekken we dat door naar de ongeveer 750.000 postzegels die wereldwijd uitgegeven zijn, dan zijn ca. 26.500 daarvan voor mij verzamelwaardig. Poeh hé!

Nu was het tot aan de Tweede Wereldoorlog nog erg gebruikelijk om als je iets te laten zien had, dat er dan vaak meerdere postzegels aan gewijd werden. Een land als San Marino placht bijvoorbeeld zo’n beetje iedere uitgebrachte zegel van Monte Titano of stadsgezichten van de hoofdstad te voorzien. Ook een welbekende is het Hradčany, burchtheuvel, kerkelijk en regeringscentrum van Praag, waarvoor niemand minder dan Jugendstilkunstenaar Alfons Mucha in de eerste jaren van de republiek een ontwerp aanleverde dat door en door uitgemolken werd. Ook de Donau met het parlementsgebouw in Boedapest is sterk vertegenwoordigd, vooral omdat die zegels in allerlei door Hongarije al of niet terecht veroverde gebieden overdrukt werden.

Na de Tweede Wereldoorlog nam het aantal verschillende onderwerpen sterk toe en dus verwacht ik dat die 1 op de 28 wel ‘verdund’ gaan worden.

Ruim anderhalf jaar geleden schreef ik over de Piramides en de Sfinx van Gizeh. De eerste zegels daarvan verschenen op 1 augustus 1867. Volgende keer neem ik de zegels nog eens onder de loep.