Februari 1877 – Dolken en zwaarden

Kandjar uit Alwar (bron)

Waar het in Frankrijk op het oog vreedzaam aan toe ging met het symbool van de Vrede, leek het in India op de postzegels allesbehalve vredig te zijn. Zo was daar Alwar, een klein koninkrijkje ongeveer zo groot als Zuid-Holland of Overijssel. De gelijknamige hoofdstad is ongeveer halverwege Jaipur en New Delhi te vinden. Alwar was in de vroege 15-de eeuw ontstaan dankzij een zekere Ulawar Khan, die het plaatsje naar zichzelf vernoemde. In 1770 had de lokale hoofdman Pratap Singh zich los gevochten van het Maratharijk, maar om zich te verzekeren van zijn onafhankelijkheid had zijn opvolger Bakhtawar Singh zich in 1803 aan Engeland gebonden, waarmee Alwar tot de opheffing van de semi-onafhankelijke staten in 1949 een haat-liefdeverhouding had.

Alwar Mi 1 uit 1877 (bron)

In februari 1877, misschien al eerder, ging ook Alwar postzegels uitgeven en dat was dan meteen met een serieus wapen, en een van de dodelijkste bovendien: de kandjar. Niet dat zo’n kandjar normaal zo’n letaal ding is – in Oman bijvoorbeeld is het meer een statussymbool en is in wapen en vlag te vinden – de Alwar-versie heeft een gespleten lemmet en is eigenlijk een dubbel mes met tanden aan de buitenkant. Steek je daar iemand mee, dan splijten, eenmaal in het lichaam, de beide bladen een beetje en richten zo nog meer schade aan dan een gewone dolk.

Nawanagar Mi 1 uit 1877 (bron)

Alwar gaf slechts vier postzegels uit, alle met ditzelfde motief. In 1902 verscheen de laatste. Het ministaatje Rajpipla in het westen van India gaf in 1880 ook postzegels uit met een dolk als motief, maar deze was, zover al te herkennen, meer in de vorm van het zwaard dat je voor Stickman geeft om de draak te doden.

Toevallig ook in 1877 kwam Nawanagar (tegenwoordig Jamnagar in Gujarat) met een postzegel. Dit was een zeer oude staat die maar liefst 400 jaar door één dynastie (de Jadeja) geregeerd werd, sinds 1812 onder Britse vleugels. Hier kwamen tot 1893 acht zegels uit, in 1877 de eerste twee, beide met een een soort van kromzwaard. Ook al niet zo’n heel lief ding, maar Nawanagar ging in 1880 al op andere onderwerpen over.

Argentinië volgde het spoor van de Verenigde Staten voor wat betreft postzegels met staatslieden. Een vijftal zullen volgende keer de revue passeren.