1861 – De medicinale bron

De Nevis Badge, ooit het onofficiële wapen van Nevis.

Veel van de eilanden en eilandjes in het Caribisch gebied waren in 1861 al aan de postzegel, een aantal nog aan de hand van het moederland, zoals de Franse eilanden Guadeloupe en Martinique of de Nederlandse waar pas in 1873 de eerste postzegels verschenen en tot die tijd er alleen nog baarfrankering was.

De Britse bezittingen gingen rond 1860 een voor een over op postzegels, de meeste met een portret van koningin Victoria, Trinidad en Barbados met de Britannia en Nevis met een eigen ontwerp, de zogenaamde ‘Nevis Badge’, bestaande uit een medicinale bron waaromheen drie vrouwenfiguren.

Nevis is een klein vulkaaneiland in de Caribische Zee en hoort tot de Bovenwindse eilanden. Het ligt welgeteld 3 kilometer van St. Christopher, beter bekend als St. Kitts. Aan de andere kant van St. Kitts, 10 en 25 kilometer verderop, liggen St. Eustatius en Saba, onderdelen van Caribisch Nederland.

De eerste zegel van Nevis uit 1861 (bron)

Nevis was als eerste met postzegels van de twee naast elkaar gelegen eilanden, St. Kitts volgde pas in 1870. Van 1890 tot 1903 gebruikten beide eilanden zegels van de Leeward Islands, daarna, tot 1950, gaven ze samen zegels uit onder de naam ‘St. Kitts-Nevis’. Het ten noorden van St. Maarten gelegen Anguilla, dat al sinds 1883 onder bestuur stond van St.Kitts en Nevis, kwam er toen ook bij en deze band bleef, hoewel Anguilla vanaf 1967 zelfstandig postzegels uitgeeft en in 1971 uit de eilandenband stapte, in stand tot 1980. Toen ging ieder definitief zijns weegs, hoewel staatkundig St. Kitts en Nevis nog steeds één (federale) republiek vormen. Sinds 1983 om precies te zijn.

Met name Nevis wordt beschouwd als een ‘bananenrepubliek’ onder de postzegels uitgevende landen, met een gemiddelde productie van een kleine 100 zegels per jaar sinds 1990, en dat voor een eilandje met slechts 11.000 inwoners op een oppervlakte van 93 km²!

Het Bath Hotel (bron)

In de periode van 1861 tot 1884 gaf Nevis 24 postzegels uit, vanaf 1879 met Victoria als beeltenis, daarvoor van het genoemde groepje vrouwenfiguren aan een bron. Je ziet duidelijk dat eentje hulp nodig heeft, dat de tweede die hulp geregeld heeft bij de derde, die een kan met genezend water uitschenkt. En dat is allemaal heel goed mogelijk op de hellingen van de Nevis Peak. Deze 965 meter hoge berg is namelijk een ‘laag actieve’ vulkaan, die waarschijnlijk voor het laatst in de prehistorie is uitgebarsten. De lage activiteit bestaat uit onder andere uit de aanwezigheid van warmwaterbronnen. Tot op de dag van vandaag is de bron in het dorpje Bath een van de grootste publiekstrekkers op het eiland. In 1778 werd er ook een hotel bij gebouwd, volgens insiders het oudste hotel van het Caribisch gebied. Naast vele rijke Europeanen ontving het ook de later beroemde vice-admiraal Horatio Nelson, die in 1787 op Nevis met de jonge weduwe Frances Nisbet trouwde. Op het eiland is ook een klein museum gewijd aan de held van de Slag bij Trafalgar. Net als voor de eerste minister van financiën van de Verenigde Staten, Alexander Hamilton, die in 1755 of 1757 – afhankelijk van de bron – op Nevis geboren werd.

Met het hotel ging het niet goed. Een jaar of 60 na de opening ging het failliet, daarna was het nog geopend tussen 1912 en 1940. De laatste officiële bewoners waren de ambtenaren van het eilandbestuur.

Op 12 april 1861 gebeurde, wat al een tijdje gevreesd werd: de Amerikaanse Burgeroorlog brak uit. Wat dat voor de postzegels voor gevolgen had komt de volgende keer aan bod.