1857 – Een beetje spieken

Het grootzegel van de VS, met prominent in het midden het wapenschild

Het grootzegel van de VS, met prominent in het midden het wapenschild

Een beetje afkijken kunnen ze wel in St. Louis, maar ze waren wel als eerste met de afbeelding van het Amerikaanse wapenschild, net als de adelaar een prominent deel van het grootzegel.

Het kader van USA Mi 3, een portret van Franklin werd als voorbeeld genomem

Het kader van USA Mi 3, een portret van Franklin werd als voorbeeld genomem

Eigenlijk een zeer simpel schild, maar er zit veel in dat ook de Amerikaanse vlag kenmerkt. Als belangrijkste de afwisselend rood en witte strepen. Het enige afwijkende is dat het wapen 7 witte en 6 rode strepen heeft en de vlag juist andersom. Dat schijnt met een heraldische orde te maken te hebben die voor de vlag niet gold. Ze staan uiteraard, net als de pijlen in de klauw van de adelaar, voor de 13 koloniën die in 1776 voor de onafhankelijkheid kozen. Daarboven een blauw vlak, het schildhoofd, net als op de Amerikaanse vlag. Men heeft ervoor gekozen dit leeg te laten en de 13 sterren boven de kop van de arend te zetten. Het schild van de Amerikaanse Senaat heeft wel 13 sterren in het schildhoofd. Overigens is het een keuze, op de zegel van St. Louis staan ook 13 sterren in het hoofd.

St. Louis Mi 2, het enig bekende losse exemplaar (bron)

St. Louis Mi 2, het enig bekende losse exemplaar (bron)

De rode kleuren in vlag en wapen hebben te maken met de Engelse kleur van de marinevlag, rood. Om de afscheiding te vieren werden hier witte strepen doorheen geweven. Het blauwe vlak was een ‘wegpoetsing’ van Union Jack die op iedere Engelse koloniale vlag de linkerbovenhoek siert.

In St. Louis werd het kale wapenschild zonder adelaar, spreuk en sterren op een carrier stamp gezet. Het kader was afgekeken van een andere (federale) postzegel met het portret van Benjamin Franklin uit 1851, de vulling daarvan van de roulerende 3 cents munten van die dagen, een wapen in een zespuntige ster. Ook die heeft iets met de heraldiek te maken, de 13 sterren in het grootzegel zijn immers in een stervorm geordend en wel een zespuntige, anders kan dit niet.

3=cents munt uit 1854. De ster met het wapen was het voorbeeld voor de St. Louiszegel

3=cents munt uit 1854. De ster met het wapen was het voorbeeld voor de St. Louiszegel

De zegels van St. Louis zijn uiterst zeldzaam. De afgebeelde is de enige losse zegel die bekend is. Een aantal andere zijn nog op brief te vinden, de eerste daarvan werd aangetroffen op een Valentijnsbrief van 13 februari 1857 aan een zekere Miss Scoot.

Incidenteel komt het schild zonder tierelantijnen nog weleens voor op een postzegel, zoals op enkele luchtpostzegels uit de jaren 30.

USA Mi 400 en 401 nav de opening van de luchtdienst tussen Manila en Hongkong

USA Mi 400 en 401 nav de opening van de luchtdienst tussen Manila en Hongkong (bron)

De volgende keer komt de eerste postzegel van het Russische tsarenrijk aan bod en die kwam uit Tiflis.