Gizeh, Egypte, 1939 (86)

3632

Het lot bepaalt wie er nu weer aan de beurt is en dat is dus wederom het piramidencomplex van Gizeh. Veel over verteld al, maar steeds weer een andere invalshoek. Dit keer is het de koning die in beeld komt.

Het staatshoofd in kwestie is koning Faroek, die in 1936 als 16-jarige aan de macht was gekomen, als opvolger van zijn overleden vader Foead I. In het begin was hij populair, maar na een aantal misstappen, werd hij in 1952 afgezet door de latere leider Gamal Abdel Nasser, die nog toestond dat zijn net geboren zoon als Foead II nog bijna een jaar op de troon ‘lag’. Faroek was zeer corrupt en viel met een weinig ervaren leger tegen beter weten de jonge staat Israel aan, wat op een groot fiasco uitdraaide.

Faroek zou na zijn afzetting in Italië wonen en in Rome in 1965 overlijden als gevolg van het overgewicht dat hij had opgelopen wegens een stofwisselingsziekte. Zijn zoon groeide op in Zwitserland en Parijs en woont als 69-jarige aan het Meer van Geneve.