Bakoe, Azerbeidzjan, 1 oktober 1921 (958)

1106

In de periode tussen de Russische revolutie in 1917 en het ontstaan van de Sovjet-Unie eind 1922 waren staten als Oekraïne, Georgië, Armenië en Azerbeidzjan onafhankelijk en gaven eigen postzegels uit.

Azerbeidzjan bracht tussen oktober 1919 en december 1922 68 zegels uit. Van die 68 zijn er maar een paar gebruikt bekend, zegels in collecties zijn dan ook doorgaans ongebruikt. Dat geldt ook voor de serie van 14 ‘landsmotieven’ (met nominale waardes van 2 t/m 5.000 Roebel) die op 1 oktober 1921 verscheen.

Op de 50 roebel vinden we de Qız qalası (in het Nederlands Maagdentoren), een van de belangrijkste monumenten van de hoofdstad Bakoe waarvan het ommuurde centrum in 2000 op de lijst kwam. De Maagdentoren werd in de 12’de eeuw gesticht op restanten die al een aantal eeuwen ouder waren en mogelijk hoorden bij een tempel van het Zoroastrisme, de voor de komst van de Islam belangrijkste godsdienst van Perzië.

Over de rol en de naam van de toren is veel gespeculeerd en er zijn tenminste 20 legendes en varianten daarvan, die elk hun eigen rol spelen. Een van die legendes gaat over een rijke maagd, die door haar vader in deze toren werd opgesloten om haar ervan te weerhouden te trouwen met iemand ver onder haar stand. Toen ze op voorwaarden vrij mocht komen vond ze dat het leven zonder de door haar beminde jongen geen zin meer zou hebben dus voordat de deur naar haar cel geopend werd wierp ze zich van de toren. Een ander verhaal zegt dat de toren zo sterk was dat hij niet veroverd kon worden en zodoende altijd maagdelijk zou blijven en in dienst zou staan van Ahuru Mazda, de god van de Zoroasters.

Meer stukjes over de Maagdentoren:
https://www.atlasobscura.com/places/maiden-tower
https://icherisheher.gov.az/en/4-monument/