Werelderfgoed op postzegels: 1893

Van het jaar 1893 kan ik maar één zegel laten zien. De rest kwam uit Bolivia.

Daar verscheen de laatste oplage van de ‘wapen-in-cirkel’-zegels, een laatste serie van 5 met waardes 1, 2, 5, 10 en 20 in de bekende kleuren, maar nu in steendruk vervaardigd bij Litografia Boliviana in La Paz. Te zien is dat de kwaliteit met grote stappen achteruit gaat. Ook het ontwerp was niet helemaal consistent uitgevoerd: de 5 centavos werd gedrukt van platen met 11 sterren. Een uitgifte om snel te vergeten dus en dat vonden de Bolivianen zelf ook kennelijk: voor 1894 stond een nieuw ontwerp gepland. De prijzen zijn niet heel hoog, maar ik heb er nog geen een in levende lijve gezien.

Dat geldt ook voor een tweede uitgifte waarin zegels van 1 en 2 centavos van de uitgiften 1887 en 1891 opgebruikt werden als fiscaal zegel. Je mocht ze nog wel op brieven plakken, vandaar dat ze in de catalogus staan. Ze zijn herkenbaar aan een handstempel-opdruk ‘TIMBRE’ die in groen, blauw of violet is uitgevoerd voor de 1 en in violet of varianten daarvan op de 2 centavos. Ook hier geldt dat de catalogus geen grote prijzen meldt, maar dat ze niet eenvoudig te vinden zijn en anders ruim boven de catalogusprijs. Overigens zijn ook andere waardes uit de series overdrukt, maar deze hebben geen postale functie.

Een heel nieuw onderwerp en een heel nieuw land kregen we nog wel voor de kiezen: Kaap de Goede Hoop gaf een nieuwe zegel uit in het eenheidstarief van 1 penny, iets wat later – en verplicht vanaf 1898 – werd nagevolgd in andere delen van het Britse wereldrijk als de Imperial Penny Post.

De dame met het anker op de postzegel was al bekend uit dit verhaal. De Hoop dus, en deze keer heeft ze positie gekozen in de Tafelbaai met op de achtergrond Kaapstad en de Tafelberg.

Kaapstad is geen werelderfgoed, de Tafelberg echter wel. Niet als zichzelf maar als onderdeel van de Cape Floral Region, dat bestaat uit een 13-tal nationale parken in de Kaapprovincie. De Tafelberg en Kaap de Goede Hoop zelf maken deel uit van het Table Mountain National Park, dat in 1998 werd opgericht, een jaar nadat ikzelf beide plaatsen heb bezocht. Het totale gebied beslaat 221 kmen werd in 2004 ingeschreven onder nummer 1007, in het begin nog bestaande uit 8 parken, maar in 2015 uitgebreid met 5 andere.

De Tafelberg is een bijzondere berg, want hoe komt een berg zo plat? Nu, dat komt zo: ooit, ruim een half miljard jaar geleden, was de Tafelberg een vallei en door erosie van de omliggende Cape Fold Belt Mountains, mogelijk zo’n 4 tot 5 kilometer hoog, werd de vallei een berg van iets meer dan een kilometer hoog. Dat de Tafelberg niet mee erodeerde kwam omdat deze gevestigd is op graniet en dat slijt niet zo snel zoals we wel weten.

De kop van de Tafelberg is uitzonderlijk rijk aan lage gewassen, waarvan het zogenaamde ‘fynbos’ het belangrijkste is, maar wel bedreigd. Fynbos gedijt het beste als er af en toe brand is en zo zorgt het dat de diversiteit zich na zo’n brand snel kan herstellen. Het hele nationale park bevat bijna 2300 verschillende soorten planten, meer dan op de hele Britse eilanden samen. Vele unieke orchideeën en protea’s maken er deel van uit.

Dieren vind je er ook. Een bekend beestje is het zogenaamde dassie, alhoewel de populatie de laatste 20 jaar sterk achteruit gegaan is (maar herstellende). Andere dieren die je kunt aantreffen zijn stekelvarkens, slangen, hagedissen en ‘spookkikkers’, een andere voor dit gebied unieke soort. Een dier, inmiddels uitgestorven, dat hier ook voorkwam, was de quagga, een paardensoort verwant aan de zebra, die echter een gewild jachtobject werd voor de Boeren. Het laatste exemplaar, een vrouwtje, overleed in Artis, in 1883… Ze kreeg in 1988 een postzegel.

1894 was een gevarieerd jaar, met zegels uit Noord-Borneo, Brazilië, Bolivia en San Marino.

 

Links over de Tafelberg:
Interesting Table Mountain Facts (4:50)
Platteklip Gorge Hiking Trail (11:27)
Cape Town, Table Mountain and the Cape Peninsula (10:22)
The History of Table Mountain (8:42)
Table Mountain National Park: a tribute to one of the world’s natural wonders (3:34)