Werelderfgoed op postzegels: 1877

1877 was het jaar van San Marino, waar de eerste serie van vijf zegels werd uitgegeven. Dat gebeurde op 1 augustus. De eerste diende voor het versturen van kranten en drukwerkjes en heeft daarom de lage waarde van 2 centesimi. Het ontwerp daarvoor was dan ook eenvoudig, een cijfer 2 binnen een gordel met tekst. Natuurlijk de landsnaam REP. DI S. MARINO, de waarde, wat voor een ding het was, een BOLLO POSTALE (letterlijk postzegel, anders dan de gebruikelijke term Francobollo, die Frankeerzegel betekent) en ten slotte de mededeling dat San Marino een vrijheidslievende enclave binnen Italië was dankzij de term LIBERTAS. Dit toen jonge land had de zelfstandigheid al in 1862 bevestigd, waar het voordien onder bescherming van de Kerkstaat stond. Na de eenwording van Italië bestond de Kerkstaat van 1861 tot 1870 alleen nog als een kleine rompstaat rondom Rome, alvorens het geheel opgeslokt werd. In 1929 kreeg het Vaticaan pas weer 44 hectare toegewezen waar de paus sindsdien staatshoofd is.

De gordel met bovengenoemde tekst was het enige dat de zegel van 2 centesimi gemeen had met de andere vier waardes. Deze tonen het wapen van San Marino en dat besprak ik hier al eerder. Deze zegels kregen de waardes van 10, 20, 30 en 40 centesimi mee, deze waren vergelijkbaar met het omliggende Italië, dat in 1862 de lire onderverdeeld in 100 centesimi had ingevoerd. Voor een naar verhouding prettige prijs kon ik ze op de kop tikken, de twee hoogste waardes zijn namelijk wat duurder.

Van de 20 centesimi werden de meeste zegels gedrukt, namelijk 220.000 stuks in vellen van 100, de kleinste oplage was voor de 30 centesimi, die op 33.000 bleef steken.

Er zouden tot 1894 in totaal 26 zegels van deze serie verschijnen, de oorspronkelijke waardes in andere kleuren en diverse nieuwe waardes tot 5 lire aan toe. Drie zegels van de eerste serie werden met nieuwe waardes overdrukt. Een jubileumserie van 5 verscheen in 1977 in diepdruk, waar de oorspronkelijke in boekdruk werden gemaakt, Dit was in grote delen van de postzegelwereld anno 1877 gebruikelijk.

Volgende keer gaan we verder in 1878 met Bolivia weer in de hoofdrol. Ook daar mag ik sinds kort een volledige serie van begroeten.