Werelderfgoed op postzegels: 1868 – 1871

Je zou het niet zeggen als je de hiernaast afgebeelde eerste pagina van de collectie ziet. 39 zegels zitten er op en dat is helemaal niet slecht. Maar de moeilijkste jaren zitten op regel 2. Dat zijn moeilijk verkrijgbare uitgiftes van Bolivia en één Amerikaanse zegel. Omdat ik met eigen afbeeldingen werk dus geen plaatjes (meer)

1868

1868 kende maar 1 uitgifte en deze kwam uit Bolivia. Hierover schreef ik al eens in dit stukje.

Het wapen van Bolivia laat, als één van twee landen ter wereld een stukje werelderfgoed zien, namelijk de Cerro Rico nabij Potosí, in 1987 ingeschreven onder nummer 420. Stad en berg worden hierbij genoemd, want dankzij de door de Spaanse kolonisator in de berg gevonden zilverader werd de stad zeer rijk en munten voor heel Spaans Zuid-Amerika werden er geslagen. Ten koste van dwangarbeid, dat dan weer wel

Als je nou dacht dat de mijnbouw ondertussen wel eens gestopt zou zijn, dan heb je het mis. Het leek in de jaren 90, toen ik Potosí bezocht, nog slechts een toeristische folklore om de mijn in te gaan en het oude ambacht van zilverwinning te bekijken, maar ondertussen… In 2014 besloot UNESCO de site zelfs in de gevarenzone te zetten. Bij verdergaande ontginning ontstaat een serieus risico voor instabiliteit en instorten van de mijn en mogelijk de hele berg. Dat kan natuurlijk de bedoeling niet zijn. Enfin, in 2017 is er gekeken hoe het ervoor stond en is een plan gemaakt dat in 5 tot 7 jaar ertoe moet leiden dat Potosí weer van de lijst gehaald wordt.

De eerste serie met het wapenschild van Bolivia verscheen in 1868: de Cerro Rico in een ovaal, begeleid door vier vaandels en een vrijheidsmuts en eronder 9 sterren voor de 9 provincies van de republiek. De verkrijgbare waardes waren 5, 10, 50, 100 en 500 centavos en afgezien van de hoogste waarde, waarvan er 5000 gedrukt zijn en die in de catalogus naar de 1000 € gaat, zijn ze qua prijs best bereikbaar en met een beetje mazzel zelfs onder de 10 euro. Alleen vind ze maar eens…

1869

In 1869 verscheen er maar één zegel met werelderfgoedwaarde, dat was in de Verenigde Staten. Hierover schreef ik deze al. Vanaf 27 maart verscheen een serie van 10 zegels met voor die dagen revolutionaire ontwerpen. Conservatieve hitsers waren in alle staten toen de serie uitkwam. Een postzegel moest in hun optiek immers een normaal formaat hebben en het portret van een president of anderszins belangrijk politiek persoon tonen. Hier ging het om ontaarde ontwerpen als de Pony Express, een Baldwin-locomotief, de stoomboot Adriatic en genreschilderijen van lieden als Vanderlyn en Trumbull die echt niet op een postzegel thuis hoorden. Enfin, je hebt het tweeluik dat ik over de serie schreef mogelijk gelezen.

De zegel waar ik op doel is de 24 cents, voorstellende ‘The declaration of independence’ van John Trumbull. Dit evenement vond op 4 juli 1776 plaats in de Independence Hall in Philadelphia en het schilderij is vele malen door diverse postadministraties gebruikt om de onafhankelijkheid van de USA (mee) te vieren, met name in 1976. Independence Hall, zoals het gebouw dankzij het gebeuren is gaan heten, werd tussen 1732 en 1753 voltooid naar een ontwerp van de uit Schotland geëmigreerde jurist Andrew Hamilton (1676-1741), die daarmee gevolg gaf aan de wens van de kolonisten in Pennsylvania om een eigen ‘State House’ te hebben. Het werd gebouwd door Edmund Wooley (1695-1771), een metselaar uit Engeland, die op jonge leeftijd in Philadelphia terecht gekomen was. Dit was toen al de zelfverklaarde hoofdstad van de 13 koloniën die later de Verenigde Staten van Amerika gingen vormen. Het gebouw, samen met het omliggende park, de originele Congress Hall, de in een aparte hal geplaatste Vrijheidsklok en een bezoekerscentrum, wordt beheerd door de National Park Service en is het hele jaar gratis te bezoeken. Reserveren is wel verplicht.

Van de primeur uit 1869, waarvan er 250.000 gedrukt werden, zijn er kennelijk niet veel meer over en je moet flink in de buidel tasten om er eentje te bemachtigen. Zeker als deze geen zogenaamd veiligheidsrooster heeft, een droogdruk van een 4 bij 4 roostertje in het zegel. Even sparen dus.

1871

In 1871 ging Bolivia op herhaling met zijn serie van 1868. Enige verschil: in plaats van 9 staan er nu 11 sterren onder het wapenensemble. De waarde van de serie is iets lager, want de oplage van de serie was groter. Maar van de 500 centavos daarentegen waren er maar 1000 en daarom is deze zegel alleen voor de rijkere verzamelaars weggelegd.

In 1872 kwam er een nieuwe en wat mij betreft spuuglelijke serie piramides uit in Egypte. Maar oordeel zelf de volgende keer.