1874 – Raghubir Singh

Radja Raghubir Singh van Jind (1834-1887)

In 1874 verschenen de eerste postzegels van Jind, een kleine Indiase staat – ongeveer 8 % van Nederland – op zo’n 120 kilometer van de huidige Indiase hoofdstad New Delhi. Naast de stad Jind zelf hoorde ook Sangrur, nog eens 120 kilometer verder en de eigenlijke hoofdstad er bij.

De staat was als onderdeel van het Maratharijk ontstaan in 1763, maar in 1809 ging het over in Britse handen, dit na de tweede oorlog tegen de Maratha’s. De staat werd geregeerd door een radja uit de Sikh-dynastie van Pulkhia, die ook in het nabijgelegen Patiala regeerde en in 1874 was dat de 40-jarige Raghubir Singh, deze had tien jaar eerder het ambt overgenomen van zijn overleden vader. Voor die tijd had hij samen met zijn vader gevochten tegen de rebellen van de Grote Opstand van 1857, die door de Britten hardhandig neergeslagen werd. India werd tot dan toe bestuurd door de Britse Oostindische Compagnie, maar deze werd opgeheven en de leiding werd overgenomen in Londen die de kolonie omvormde tot een rijk met, vanaf 1876, Victoria als keizerin. Ook in deze periode leverde Raghubir Singh een bijdrage aan de expansie van het Indiase rijk, zoals bijvoorbeeld in de Tweede Afghaanse oorlog. Hij mocht daarna de titel Raja-i-Rajgan dragen, een soort van ereradja.

Jind Mi 1, in een verbeterde druk van 1876 (bron)

Tijdens de regering van Raghubir Singh vonden veel hervormingen plaats ten behoeve van zijn onderdanen. Ook een eigen interne postdienst hoorde daartoe met postzegels. De eerste vijf verschenen in 1874. Tot een paar jaar voor het eind van Raghubirs leven en regering verschenen er 18, allemaal met hetzelfde motief, een omgekeerde hartvorm of andere vorm met in Urdu de waarde van het zegel en daarboven een letter R, het initiaal van de radja. De meeste zijn ongetand, aan het eind van de periode van eigen zegels kwamen er een paar getande uit. Alle zegels kwamen van een lithografische pers in Sangrur.

In 1885 sloot Jind een verdrag met de Britse Raj, waarna er alleen nog Indiase zegels met opdruk van de staatnaam (Jhind State en later ook Jind State) verschenen. Deze waren ook geldig voor post naar buiten Jind.

Na een regering van 23 jaar overleed Raghubir Singh op 7 maart 1887 en daarmee ging zijn titel over op zijn kleinzoon Ranbir Singh, die de laatste heerser van Jind zou zijn. Hij overleed kort na het uitroepen van de onafhankelijke staat India, in 1948.

Volgende keer duiken we laten we het aan de neven.