17 juni 1864 – Koning Kamehameha IV

Koning Kamehameha IV van Hawaii, ca. 1860

Het is nu een jaar geleden dat ik over Kamehameha III schreef. Deze was in 1855 overleden en opgevolgd door zijn neef Alexander Liholiho, die als Kamehameha IV ging regeren. In 1861 verscheen de enige postzegel van de koning bij leven, een mysterieus exemplaar zonder landsnaam, maar met een grote gelijkenis met bovenstaande foto. In 1864 kwam er nog één, maar toen was hij al een half jaar dood… *)

Michel 11 uit 1861 (bron)

Alexander ‘Iolani Liholiho werd op 9 februari 1834 geboren, zoon van Kekuanao’a, die afstamde van de stamhoofden van het eiland Oahu, het op 2 na grootste eiland van de Hawaii-archipel, waarop hoofdstad Honolulu ligt. De leiders van Oahu waren verwant aan koning Kamehameha I, de stichter van het verenigde koninkrijk Hawaii, en zodoende was Liholiho ook van koninklijken bloede.

Zijn voorganger, Kamehameha III, was een onverbeterlijke alcoholist, die op 41-jarige leeftijd overleed. Hij had wel twee kinderen, maar deze hadden hun eerste maand niet overleefd en er was dus geen opvolger. Liholiho werd als neef van de koning een aangenomen zoon en nam begin 1855 het stokje over. Hij was nog geen 21 jaar oud, maar om zich te verdiepen in zijn komende taak had hij al wel wat van de wereld gezien: hij was, samen met zijn oudere broer, in de VS, Engeland, Frankrijk, Jamaica en Panama geweest.

Michel 12 uit 1864 (Ebay)

In 1856 trouwde hij met Emma Rooke, kleindochter van de Britse adviseur van Kamehameha I, John Young. Op de trouwdag vergat hij de ringen mee te nemen, waarop hij die van de opperrechter even leende. Of dit van invloed was op het huwelijksgeluk weet ik niet, maar de in 1857 geboren kroonprins Albert Edward, vernoemd naar de Britse kroonprins, werd ook weer niet ouder dan 4 jaar en overleed waarschijnlijk aan meningitis. Andere kinderen kwamen er niet.

Kamehameha leefde gezonder dan zijn aangenomen vader, maar leed op zijn beurt aan astma, een ziekte die nog niet afdoende behandeld kon worden en die de koning al op 29-jarige leeftijd deed overlijden. Zijn oudere broer hield als Kamehameha V de dynastie nog even gaande, maar de invloed van de Verenigde Staten nam hand over hand toe en leidde uiteindelijk tot wat Kamehameha tijdens zijn regering probeerde te voorkomen: de definitieve annexatie in 1898. Koningin-weduwe Emma probeerde in 1874 vergeefs zelf staatshoofd te worden, maar werd in de georganiseerde verkiezingen verslagen.

Volgende keer gaat het over de scheepspost in het Caribisch gebied.

 

*) Voor de continuïteit houd ik 1864 als jaar aan, in 1861 heb ik Kamehameha IV over het hoofd gezien…