15 mei 1860 – De wonderlijke avonturen van Charles Connell (II)

Prins Edward van Wales

Albert Edward, circa 1870, met onafscheidelijke sigaar. (foto Paul Popper)

Het was een groot succes, het bezoek van vier maanden door prins Edward, de oudste zoon van koningin Victoria, aan Canada en de Verenigde Staten in de zomer van 1860. Hij was de eerste troonopvolger ooit die de oversteek maakte, maar eerlijk gezegd kwamen Britse monarchen überhaupt nooit ver buiten de eilanden. Edward was in ieder geval een geziene gast en werd als buitengewoon vriendelijk en goedgehumeurd omschreven. Hij had een druk programma: Hij legde onder andere de eerste steen van het huidige regeringscentrum van Canada, Parliament Hill in Ottawa, en was voor enige dagen te gast bij de Amerikaanse president James Buchanan.

Albert Edward werd als tweede kind en eerste zoon van koningin Victoria en prins Albert geboren op Buckingham Palace op 9 november 1841 en was vanaf het begin de troonopvolger, een rol die hij ruim 59 jaar zou uitvoeren, grotendeels ver in de schaduw van zijn moeder. Tamelijk plichtmatig doorliep hij het onderwijs, hij was niet bijzonder intelligent en begon pas enige lol in studeren te krijgen op Christ Church in Oxford en Trinity College in Cambridge.

New Brunswick Mi 9 met de 18-jarige kroonprins

In 1863 trouwde hij met prinses Alexandra van Denemarken, een huwelijk dat volledig gearrangeerd werd door zijn moeder en oudere zus Victoria.  Het werd, ondanks alle buitenechtelijke affaires van Edward, een vrij goed huwelijk. In de periode van 7 jaar werden er 6 kinderen geboren, waarvan de laatste slechts 1 dag oud werd, maar verder haalden vier van de vijf de jaren 30 van de volgende eeuw, zoals troonopvolger George (V) en prinses Maud, die koningin van Noorwegen werd.

Edward was verwant met z’n beetje ieder gezien koningshuis in Europa. Zijn oomzeggende nichtje Alix trouwde met de toekomstige tsaar Nicolaas II. Victoria Jr. was de moeder van de toekomstige keizer Wilhelm II. Daarnaast was hij verwant aan de koninghuizen van Spanje, België, Noorwegen, Zweden, Roemenië, Griekenland, Bulgarije en Portugal. Tijdens zijn koningschap werd hij dan ook Oom van Europa genoemd.

Dat koningschap begon dus pas toen hij 59 was, op 22 januari 1901. Zoals gebruikelijk vond de kroning een jaar later plaats, in het geval van Edward pas op 9 augustus 1902. De oorzaak daarvan was dat hij plots last kreeg van een blindedarmontsteking. In die tijd was dat bijna altijd dodelijk, maar door het optreden van ‘eerste lijfarts’ Frederick Treves overleefde de koning.

Het koningschap van Edward VII verliep tamelijk rustig en vreedzaam. Hij deed er alles aan om dat zo te houden. Hij kreeg de erfenis van de Tweede Boerenoorlog mee, die in mei 1902 besloten werd door de verzoenende Vrede van Vereeniging, en sloot in 1904 de Entente Cordiale met Frankrijk, waarin het Verenigd Koninkrijk de Fransen onder andere militaire bijstand beloofde voor het geval deze aangevallen werden en tevens beide landen de neutraliteit van België garandeerden. Edward heeft altijd gehoopt dat dit de vrede voor lange tijd zou bewaren, maar hij had weinig vertrouwen in neef Wilhelm en dat zou nog blijken…

Was Edward als kroonprins al een geducht reiziger, als koning bezocht hij nog diverse landen. In 1906 bezocht hij bijvoorbeeld Rusland en de Scandinavische landen. Daarnaast vierde hij ieder jaar vakanties in Biarritz en het Boheemse Marienbad. De zware, regelmatig door bronchitis geplaagde roker Edward werd in de Franse badplaats in maart 1910 terminaal ziek en ondanks de politieke problemen van die dagen in Londen kon hij pas 27 april naar Buckingham Palace terugkeren. Ruim een week later, op 6 mei, overleed hij er in het bijzijn van Alexandra, die juist de dag tevoren uit van Korfoe was teruggekeerd, en kroonprins George, die de volgende 26 jaar als George V regeerde.

Edward werd herinnerd als The Peacemaker, maar kon niet voorkomen dat ruim vier jaar later de Eerste Wereldoorlog zou uitbreken.

Een kleine selectie zegels met portret van Edward VII (UK Mi 103, Maagdeneilanden Mi 26, St. Lucia Mi 40, Hongkong Mi 82, Malta Mi 25 en Brits-Indië Mi 70)

De griffioen als wapendier komt aan volgende keer aan bod.