28 oktober 1858 – Het wapen van Córdoba

Het wapen van de provincie (en de stad) Cordoba in Argentinië

Het wapen van de provincie (en de stad) Cordoba in Argentinië

Drie van de Argentijnse provincies, waarvan één vooralsnog afgescheiden, gaven rond 1860 hun eigen postzegels uit. In Buenos Aires eindigde dat in 1862 met het weer samengaan met de andere provincies, Corrientes hield het nog tot 1880 vol met slecht gekopieerde Cereskopjes naar Frans model en een derde hield het bij een tweetal postzegels in 1858. Dit was de provincie Córdoba.

De provincie Córdoba lag in 1858 midden in het land dat in die tijd nog niet zo groot was als nu: de drie zuidelijke provincies Chubut, Santa Cruz en Tierra del Fuego werden pas vanaf ongeveer 1880 deel van Argentinië. Zij lieten het geografisch middelpunt van Argentinië aanzienlijk naar het zuiden schuiven.

De stad Córdoba de la Nueva Andalucia (kortweg Córdoba) werd op 6 juli 1573 door Jerónimo Luis de Cabrera (1528-1574) gesticht als pleisterplaats op de route tussen Alto Peru, het oudste door de Spanjaarden veroverde deel van Zuid-Amerika en Buenos Aires aan de andere kant. Tegenwoordig is het de tweede stad stad van het land met zo’n 1,3 miljoen inwoners. Córdoba herbergt de oudste universiteit van het huidige Argentinië, in 1613 gesticht door de jezuieten, en vanwege het intellectuele klimaat heeft de stad als bijnaam La Docta (de Geleerde).

Córdoba Mi 1

Córdoba Mi 1 (bron)

Het wapen van Córdoba werd al met de stichting vastgesteld als een toren, gelijk aan de toren van het Castiliaanse wapen van die dagen, zoals dat ook op de schilden van de Conquistadores afgebeeld was. Opmerkelijk is dat de Argentijnse stad er zeven vlaggen in plaatst, drie aan iedere zijkant en één vanuit een van de drie daktorens. Tegenwoordig zijn dat allemaal Argentijnse vlaggen, maar in 1573 waren die er natuurlijk nog niet, de vaandels stellen dan nog Spaanse koloniale vlaggen voor.

Voor de toren met de vlaggen liggen twee rivieren in een weideachtig landschap. Dit zijn de Rio Suquía (of Rio Primero) en de Rio Segundo. Deze lopen allebei door de provincie, aan de eerste is de hoofdstad gelegen.

De enige zegels van de provincie Córdoba verschenen op 28 oktober 1858 te midden van de ongeregeldheden van de burgeroorlog die tussen Buenos Aires en de rest van Argentinië onder leiding van Córdoba werd uitgevochten. De waardes waren 5 centavos in blauw en 10 in zwart. De toren is goed te zien op de zegel, de vlaggen zijn meer grote vaandels, de rivieren nauwelijks te zien. Toch zijn het de eerste vlaggen en rivieren die ooit afgebeeld zijn. En dat maakt deze zegels zo uniek.

Blok Mi 104 uit 2008, herdenkt de eerste uitgiftes van Buenos Aires, Córdoba en de Argentijnse confederatie

Blok Mi 104 uit 2008, herdenkt de eerste uitgiftes van Buenos Aires, Córdoba en de Argentijnse confederatie (bron)

In Oostenrijk werd de tijd rijp geacht om het regerende staatshoofd af te beelden. Volgende keer Zegelgek’s eigen biografie van keizer Franz Joseph.