1 juni 1852 – Fleur-de-lys

Het wapen van Bourbons Parma

Het wapen van Bourbons Parma

Het Huis van Bourbon kent een lange geschiedenis. In de 10e eeuw begon dat met Hugo Capet, een Bourgondische hertog die tot koning van Frankrijk werd gekozen, nadat de laatste Karolingische koning overleden was. Alle navolgende koningshuizen van Frankrijk, Valois, Orléans en Bourbon, stamden in de mannelijke lijn af van Hugo Capet.

De eerste Bourbon-koning was Hendrik IV, de grootvader van Lodewijk XIV. Deze wist in 1700 een kleinzoon als Filips V op de Spaanse troon te krijgen toen de laatste Habsburgse koning, de zowel geestelijk als lichamelijk gehandicapte Karel II overleden was. Filips was getrouwd met de erfdochter van Parma, Elisabeth Farnese en werd zo dus de eerste Bourbon-hertog van Parma. Afgezien van een korte periode van Habsburgse heerschappij bleef Parma zodoende in handen van de Bourbons. Tot 1859 want toen ging Parma op in het nieuw te vormen koninkrijk Italië.

Parma Mi 1

Parma Mi 1

Al in de 12e eeuw voerden de Capetingse koningen van Frankrijk een wapen met 27 hele en wat halve lelies op een blauwe achtergrond, later werden het er gewoon 3. De legende zegt dat de lelie bij de Frankische koning Clovis hoorde, hij zou het symbool van de Maagd Maria hebben gekregen bij zijn kroning, waarmee aangetoond kon worden dat de macht rechtstreeks van God zou komen.

Parma Mi 9

Parma Mi 9

In 1852 verschenen dan ook in Parma postzegels. Het zouden er totaal 16 worden in drie types, waarvan de eerste twee centraal de Bourbonlelie tonen. De eerste zegels geven als landsnaam ‘Stati Parm’, op de latere zegels staat Duc di Parma Piac Ecc, waarmee ook Piacenza wordt genoemd, dat sinds 1545 van het hertogdom uitmaakte. De Ecc staat voor ‘et cetera’, en dat staat hier voor Guastalla, Borgotaro en Borgo San Donnino, samen met Parma en Piacenza waren dit sinds 1833 de vijf provincies van het hertogdom.

Na 1859 kwam de fleur-de-lys nog regelmatig op postzegels voor. In Frankrijk zie je hem vooral op de zegels met stads- en streekwapens terugkomen, zoals die tussen 1940 en 1965 als frankeerzegels verschenen. Daarnaast is de fleur-de-lys het internationale symbool van de scouting. Een kleine selectie van Franse postzegels zie je hier:

Frankrijk Mi 617, 850, 786,  1025 en 1223

Frankrijk Mi 617, 850, 786, 1025 en 1223

Volgende keer een uitstapje naar de eerste postzegels van India

.