9 mei 1849 – The Mail Carriers

De tweede versie van de Honour's City Post van eind 1849

De tweede versie van de Honour’s City Post van eind 1849

De zegels met portretten van Franklin en Washington uit 1847 deden het goed. Het enige dat ze niet deden was het lokale verkeer dienen. Dit was de reden dat in 1849 de wet weer een stukje aangepast werd om ook dat mogelijk te maken. Alleen waren er geen federale zegels, die kwamen pas in 1851. Tot die tijd, maar ook lang erna werd het lokale postsysteem van de belangrijkere steden beheerst door koeriersdiensten, die voor 1 of hooguit 2 cent een brief voor je bezorgde.

In Charleston, in South Carolina, waren er meer van dit soort bedrijfjes. De eerste die zegeltjes voor vooruitbetaling van het vervoer uitgaf was de Honour’s City Express, opgericht door John Henry Honour (1802-1885), een lutherse dominee met een vrouw en 13 kinderen die zich ook bezig hield met bankieren, verzekeren en andere zaken die de inwoners van Charleston mogelijk zouden kunnen gebruiken.

Een ander voorbeeld: Williams' City Post in Cincinnati

Een ander voorbeeld: Williams’ City Post in Cincinnati (Ohio)

De zegels waren alle van grote eenvoud, meestal was het tekst en in het geval van Honour’s koeriersdienst een vorm van een wc-bril met tekst. Op 9 mei kwamen deze uit (de Michel-catalogus vermeldt 14 juli) en het vroegst bekende gebruik was op 24 mei. Voorbeelden zijn er te vinden bij de Amerikaanse Siegelveilingen. Nog in 1849 kwamen er rechthoekige zegeltjes met tekst in een ornamentkadertje, zoals hierboven te zien.

Zeldzame Carrier stamp met het portret van Benjamin Franklin.

Zeldzame federale Carrier stamp met het portret van Benjamin Franklin uit 1851.

In de loop van de jaren daarna breidde het imperium van John Henry Honour zich uit met de bedrijven van Eliab J. Kingman (1829-1887), een zwager van Honour en van Joseph G. Martin, een aangetrouwd familielid. Zij gebruikten nagenoeg dezelfde ontwerpjes voor hun zegels, en werden daarin gevolgd in 1859 door John F. Steinmeyer Jr en ene Beckman. Deze laatste naam is niet meer terug te voeren op een bepaald persoon. Net zo min als die van Wharton of Brown & McGill’s in Louisville, Kentucky, om maar een voorbeeld te noemen.

Zoals gezegd, de federale overheid gaf in 1851 de eerste postzegels ten behoeve van koeriersdiensten uit, wederom met het portret van Benjamin Franklin en iets later met een opvliegende adelaar. Dit kon niet voorkomen dat de lokale ondernemingen nog jarenlang in bedrijf waren terwijl ze hun eigen zegels uitgaven.  De letter carriers deden hun werk tot 30 juni 1863, toen de Burgeroorlog al in volle gang was. Op die datum werden ze getransformeerd tot federaal ambtenaar die tegen een jaarsalaris werkte. Daarmee kwam aan dit hoofdstuk van de Amerikaanse postgeschiedenis een eind.

Volgende week aandacht voor onze toenmalige grote concurrent…